veštec # jozef blahosej

Vytlač príspevok
Odporuč príspevok
Bookmark and Share PRIDAŤ NA VYBRALI.SME.SK

Sen a realita

Ako zdravý rozum, papier, tužka a malá násobilka porazili reklamu.

Koniec jedného sna alebo


ako sedliacky rozum


zvíťazil nad


reklamou.



Minule ráno pri ceste do práce, som bol nútený natankovať svojho smädného tátoša. A zase pekných pár euro nebolo mojich a presunuli sa do iného vrecka. 
Počas cesty ( mám to zhruba 35 km), som sa znovu pohrával s myšlienkou dať si namontovať LPG do svojho tátoša, verného Bippča. Pokračujúc v ceste začal som polohlasne prerátúvať  náklady na benzín a odhadovať približne  náklady na LPG. Pretože, už som mal auto na LPG, myslím že boli reálne odhadnuté. Touto bohumilou činnosťou, som sa  zaoberal, pri šoférovaní a vyhýbaní sa arogantným bratislavským a iným vodičom, popod Strečno.

No nech som počítal akokoľvek, výsledok ma nijak nepotešil.
Po príchode do práce, som hodil pár kontrolných výpočtov aj na papier... Ako som spomenul  výsledok ma nielen prekvapil ale , aj  nepotešil. Rátajúc skutočné náklady na prevádzku LPG , som dospel k jedine možnému výsledku: návratnosť vloženej investície je pre mňa približne 3 roky alebo po odjazdení cca 60 -70 tisíc km. Doslova čumiac na neuveriteľný výsledok, som výpočet prerátal ešte raz. Vyšiel rovnaký výsledok a ... Výsledná suma za prerobenie auta na LPG,  bola vysoko cez 1500 éčiek  + prirátajúc každoročné náklady na kontroly .. Výsledok  je pre mňa neprijateľný. Ved, vtedy auto bude mať , môj   Bippčo, cez 10 rokov a niečo cez 200 000 km.

No a za peniaze, ktoré takto vyhodím, by som mohol jazdiť cca 1 rok zadarmo. Do tohto môjho výpočtu, som samozrejme nepočítal svoj čas ktorý by som musel navyše venovať autu. Obmedzenia parkovania, strachu ľudí ( v rodine ) z jazdy  v aute na plyn...
Suma sumárum, vidiac tieto čísla pred sebou na papieri, my došla absurdita môjho sna jazdy na plyn. A to výhodné zrazu nebolo až tak výhodné  :)
Takže niekedy stačí aj málo, kus papiera , pero a malá násobilka, aby sme znovu nenaleteli všeobecne názoru na vec alebo všade prítomnej reklame.
Takže dnes cestou z práce si užijem svoju cestu domov a nechám sa unášať svojím ďalším snom ktorým je ..( ale to až nabudúce )  :>)
 

 

Záluby | stály odkaz

Komentáre

Pozor, na konci je potreba spočítať neľahkú matematickú úlohu! Inak komentár nevložíme. Pre tých lenivejších je tam tlačidlo kúzlo.



Prevádzkované na CMS TeaGuru spoločnosti Singularity, s.r.o., © 2004-2014